onsdag 4 juni 2008

Onsdagssegling 4/6

Efter att ha stått över förra onsdagen, den 28/5, då jag var på min systerdotters studentutsläpp och påföljande studentmottagning, var det ikväll åter dags för onsdagsegling.

Windguru lovade vind O->SO 2-3 m/s och sol. Eftersom vi verkade bli några man korta passade det ganska bra med lättvind. Det såg lite skakigt ut ett tag när det visade sig att det bara var jag och Nisse som tänkte segla, men det hela löste sig när Arne Nilsson, som i vanliga fall brukar segla sin Albin 78 på förtjänstfullt sätt, också var kort om gastar. Snabbt och lätt lät han sig övertalas att segla ombord på Tilde.

Vi beslutade att Nisse skulle köra fördäck och focktrim, jag stor och spinn och Arne pinn. Utbogserade av Bengan eftersom startmotorn var på service, så satte vi segel och förberedde oss för start.

Starten: försökte oss på en grosshandlare, men blev tryckta av H-båten och fick vända om - surt, men välförtjänt...

Dagens bana var satt till 3:an, vilket innebar sträckbog från startlinjen till bojen vid Tornön där vi gick ikapp och om H-båten i lä. Framför oss hade vi nu Arcona 400:an och Bengan, som var en bra bit framför. Vi satte spinn och gick in mot pirnocken igen på en brant BB-slör där spinnbomen lyfte, trots den lätta vinden (måste komma ihåg att dra spinnedhalet till nästa gång...). Vi tappade inte i alla fall.

Första kryssen: valde vi högerkanten förbi Kråkudden mot boj 2 mitt på Stora Värtan. Bengan valde vänstern ut mot Tornön och tappade rejält.

Första länsen: satte vi på SB-bog mot Tornön, och när vi gippade in mot pirnocken hade vi tjänat ytterligare och vi rundade med dem inom räckhåll. Tyvärr strulade lovartsnedtagningen lite, eftersom varken Nisse på fördäck eller jag i brunn hade riktigt klart för oss hur det skulle gå till, och vi tappade ett par båtlängder till innan vi var uppe på dikt bidevind.

Andra kryssen: återigen för BB på högerkanten, vilket även Bengan valde. Det visade sig att vi hade grym höjd och speed, eftersom de tappade konstant på oss och vi jagade ut dem på SB layline. Vi slog in på layline i lä och framför Bengt som slog direkt när vi gjorde det. Vår fart höll i sig och vi ryckte till oss en fin lucka på väg in mot rundning.

Andra länsen: satte vi på BB och skar ut mot Tornön på nytt, och Bengt valde att gippa först och gå in mot Kråkudden. Vi gippade i ett högervrid, så vi fick en brant resa in mot märket, och Bengt som gippade tidigt fick såklart platt in mot märket, så vi ryckte ytterligare i högervridet eftersom vi hade bättre vinkel in mot märket. Pga skärningen hade vi en något strulig lovartsnedtagning även denna gång, men den var inte riktigt lika risig som den föregående.

Tredje kryssen: valde vi på nytt högerkanten ut mot Kråkudden och Bengt valde vänstern ut mot Tornön. Vi slog in mot mitten för att bevaka och vi kunde runda med en ganska komfortabel lucka.

Tredje länsen: vi gippade in lite tidigare och Bengt gippsatte precis som föregående läns, men inget avgörande hände under detta ben. Sista lovartsnedtagningen hade Nisse och jag kommit överens om hur vi ville göra och kombinerat med att vinkeln nu inte var lika brant kom spinnen ner snällt och fint.

Fjärde och sista kryssen: Vi valde åter högerkanten, men valde att släppa bevakningen denna gång eftersom vi bedömde att vinden var så pass stabil att inget dramatiskt vrid skulle kunna ställa till det för oss. Bengt valde att gå ut på vänstern igen (i efterhand vansinningt att inte bevaka honom, men så blev det i alla fall). Vi slog lite tidigt och rasade ner lite nedanför layline och fick blya de sista metrarna vid märket. Hursomhelst gick det vägen, men vi tappade lite av vår lucka, men det kunde lika gärna ha gått åt fanders.

Fjärde och sista länsen: Vid sättningen fick vi ett timglas som tog någon minut att reda ut, och under tiden gippsatte Bengt som vanligt och gick för BB halsar ut mot Kråkudden medan vi susade ganska långt ut för SB halsar mot Tornön. När vi sent om sider fick ordning på pinalerna insåg vi att det var sista länsen och att vi alltså inte skulle runda bojen innan målgång gippade vi så snabbt som möjligt. Bengt fick bra med vind på sin kant och vi fick skära ganska rejält mot mållinjens lovartspinne närmast Kråkudden för att täppa till luckan. Till slut fick vi den nya vinden och kunde klämma oss in mellan dem och mållinjen och defilera in i mål. Puh - det blev lite dramatik till slut...

Vid prisutdelningen visade det sig att vi kom 4:a till slut efter Avance 24:an, Arcona 400:an och Crown 31:an. Dessutom klämde H-båten in sig mellan oss och Bengt, vilket blev en extra bonus för oss.

Stort tack till Nisse, som trots att familjen väntade på att få åka till landstället i Gryt ställde upp och seglade. Kul också att Arne hade lust att hänga med på Tilde - lite annorlunda än det han är van vid tror jag, men han skötte sig exemplariskt tycker jag. Jag tror att de var nöjda också, och det var jag med, mycket till och med. Definitivt en av de bättre onsdagsseglingar jag kört med OK vind och snudd på tropisk värme (nåja, shorts, kortärmat, sandaler och solglasögon var fullt tillräckligt i alla fall).

Strategiskt tycker jag att vi gjorde en bra insats och valde högern på kryssarna och vänstern på länsarna eftersom vi trodde på ett högervrid som ju också kom på andra länsen.
Takiskt kunde vi ha gjort det bättre när vi kommit förbi Bengt ganska rejält genom att inte låta honom få gå ut på en egen kant på sista kryssen. Att vi sedan bommade att man skulle gippa tidigt på sista länsen var klantigt, men vi får skylla på att vi var upptagna med att reda ut timglaset. Igen borde vi dock ha bevakat Bengt och gippat tidigt för att hålla oss mellan honom och mållinjen. Hade vi haft någon som kunnat vindspana så hade vi kanske också sett att det var mer vind på högerkanten mot Kråkudden och då gippat trots timglaset.
Manövrarna satt av förklarliga skäl inte helt hundra, men jag tycker att vi gjorde rätt som tog ner spinn i lovart (på BB), utom möjligtvis på näst sista länsen, då vi kunde ha tagit ner spinn i lä (på SB) för att kunna gippa tidigt på sista länsen och direkt skära in i mål (lätt att vara efterklok...).

Inga kommentarer: