onsdag 21 maj 2008

Onsdagssegling 21/5

Windguru lovade 2-4 m/s SO, och SMHI likaså (!!!). Duggregn och bleke var vad det såg ut som när vi kom ner till hamnen. SMHI hade dessutom lovat sol frampå kvällen - mors...

Nåväl, har man bestämt sig, så har man. Anmälde oss med spinn, trots att vi var en man kort, eftersom Stefans barnvakt lämnat återbud. Under rådande förhållanden borde det inte vara några problem att hantera spinn på tre man - jagsjälv vid pinn, Nisse på försegeltrim och Magnus på fördäck.

Efter att ha tejpat spinn efter helgens lilla reva och dragit lättvindsgajarna (4mm dyneema - björntråd med glada färger) stack vi ut till startområdet). Höll oss nära startlinjen, eftersom det var väldigt vindfattigt när femminutersskottet gick. Timade BB flaggen på 4 min och gick på BB bog längs linjen, slag vid 2.30 till SB och in mot SB boj när skottet kommer - perfekt timing - vi skär linjen på skottet (nåja, först av den för kvällen 7 båtar starka flottan kappseglare) och de andra som trodde att de skulle komma in vid bojen för BB fick vika sig.

Vi bedömer att det står mer vind ute på vänsterkanten mot Röhäll/Tornön, liksom Avancen och Arcona 400 också verkar tro på. Bengan i Carrera SWE-55 Akela går ut på högerkanten på Värtan och verkar stanna, liksom CB66:an Occam's Racer. Vi verkar ha valt rätt för vi rycker fint ut på kanten i lä om Tornön. Slår in för att ta ny vind i mitten - och då ser vi att Arconan som slagit tidigare än oss och kommit längst ut på högern fått rejält med skjuts. Bengan får den nya vinden innan oss och kommer in från högern en bra bit före oss till lovartsrundningen.

Vi sätter spinn och tar upp jakten, men är nu rejält efter. Bengan väljer att gå i mitten medan vi skär ut mot Viggbyholms strand, vilket vi i alla fall inte förlorar på, men vi är fortfarande rejält efter vid lärundningen.

Bengt rundar upp och slår tidigt ut på vänstern som på länsen hade lite mer tryck, medan vi går ut på vänstern, eftersom vi tycker oss se att det fyller i ute på Värtan - och visst vi går in i ett mot, där det också fyller i en del. Vi lägger ett slag och står upp till märket, tyvärr lite drygt, alltså lite för sent. Bengt hinner få den nya vinden lite för tidigt, så vi hinner inte gå om, men har knappat in rejält.

På den avslutande länsen går Bengt ut mot Viggans strand medan vi gippar tidigt och håller oss i mitten, vilket vi tjänar ytterligare på, men vi hinner inte ikapp...

Synd att det inte blev fler varv, men tävlingsledningen var väl rädd att det skulle doja ur helt innan folk hann gå i mål.

Vi körde ett ben till i alla fall och övade lite lättvindsgippar, som faktiskt kändes riktigt OK.

Tackar Magnus och Nisse för kvällens segling. SMHI fick faktiskt rätt - det blev sol till slut, och faktiskt lite kvalmigt under smocken och i stövlarna. Så skall det vara!

Inga kommentarer: