onsdag 14 maj 2008

Onsdagssegling 14/5 i Viggan

Windguru lovade SO->SV 2-3 m/s och SMHI regn 4 grader på kvällen och O->N 2 m/s, så förutsättningarna kändes väl sisådär. Stefan meddelade på morgonen att han var tvungen att stanna hemma med en sjuk son, så jag beslutade att vi skulle skippa spinne, eftersom det var säsongspremiär, vi inte var fullt manskap och utrustningen för att köra spinne ligger hemma i garaget fortfarande. Började kännas som att det skulle kunna bli en lång kväll på Värtan med dåligt tryck i seglen.

Jag fick hjälp av Magnus att köra ner seglen till hamnen, och Mattias anslöt vid 18-tiden. Snabb riggning och sedan ut till starten. Eftersom batteriet var risigt orkade inte startmotorn dra, men det är ju en segelbåt, så det ordnade sig. Upp med seglen och snabb intrimning och sedan ner för start, som idag var jaktstart. Eftersom vi anmält oss utan spinne fick vi ikväll segla på 1.18 i LYS.

Ensam Carrera som vi ikväll var, så var det lugnt på linjen, men vi timade lite risigt och var väl c:a 10 sekunder sena över. Iväg på banan som idag var bana 3, med första rundningsmärke strax S om Tornön på en halvvind i hyfsad vind (3-4 m/s) och tillbaks igen på halvvind runt bojen vid pirnocken, sedan ut runt bojen mitt ute på Värtan på ett kort babordsben mot Kråkudden och sedan ett långt styrbordsben ut till bojen. Strax inför rundning kommer en Soling indammandes för babord i tvåbåtszonen och slår precis i lä om oss. När vi passerar krokar deras masttopp i vårt akterstag och det tar ett tag innan jag inser varför de hänger med oss så bra och varför det blev så svårt att lova upp och rulla förbi dem. Vi rasar i höjd och klarar inte märket. När vi kommit loss gippar vi för att runda märket, och då lägger samma Soling ett slag och en gipp precis framför oss, antagligen för att ta sitt straff (skall väl vara 720 inte 360 för dylika förseelser, om jag inte misstar mig).

Efterföljande ben blir ganska händelselösa, eftersom det är ganska branta slörar och inte alls så lite vind som vi befarade, så vi klarar oss ganska bra från mardrömsscenariot med lättvind utan spinn.

När det är dags för sista varvet läggs banan om till bana 4, och vi får en kryss upp mot bojen vid Bastuholmen och sedan en brant slör till Tornön och bidevind tillbaks till Bastuholmen igen. När vi rundar Bastuholmsbojen för målrakan ner mot bojen vid piren har vi en H-båt som vi knäppte strax innan flåsandes hack i häl, samt en J80 (MK-produkter) som är på väg ikapp. Det är en väldigt öppen slör, snudd på läns och det lättar ur... Vi tappar hänget på den CB66:a vi legat närmast och tampats med hela seglingen och både H-båten och J80:n går om. Lite surt, men i mål som 6:e båt av 10 är ju inte helt fel, speciellt eftersom det kändes som att vi hängde med bra så länge som det var lite brantare undanvindsbogar och på kryssarna.


Väl i land packade vi ihop och drack kaffe med kanelbullar och klämde sittbrunnsbiran.

På väg hem gick jag förbi Vaktstugan där resultaten precis var färdiga, och det visade sig att vi till slut hamnade 5:a på omräknad tid 1 sekund före H-båten och 22 sekunder bakom J80:n - där ser man. Övre halvan av fältet utan spinne och i icke optimalt vindregister. Sämre säsongsupptakt kan man ha. Lite synd bara att ettan (SWE-3 Stone Rose) och tvåan (SWE-55 Akela) i Carreraklassen på Lidingö Runt inte kom till start utan låg och såg ledsna ut vid bryggan.

Stort tack till Magnus och Mattias för visat intresse. Nästa gemensamma övning blir Alandia Värtan Cup nu på söndag - och då med spinne!

Inga kommentarer: