måndag 19 maj 2008

Alandia Värtan Cup 18/5

Regn, rusk och ruggigt kallt. Windguru hade lovat 5-7 m/s N, vilket skulle infrias, med råge i byarna. Sju båtar anmälda, varav vi den enda Carreran.

Första banseglingen:
Första start 10.00 på onsdagsseglingsbana med halvvindstart från pirnocken ut till bojen vid Tornön. Vi fick en 5.5:a in från styrbord när vi går in för start för babord, och får slå och ge dem plats. Wiklunds trycker A35:an över märket, därefter går Arconan, 5.5:an och sen vi, som trycker en Corby 26:a över märket. Efter oss kommer A35:an och resten. Hygglig start, men lite klantigt att vi inte var mer uppmärksamma i lä på 5.5:an.

Halvvinden odramatisk och vi går om 5.5:an strax innan märket. A35:an flåsar oss i nacken, men de hinner inte ikapp under halvvinden tillbaka mot pirnocken. Vi sätter spinn (för första gången denna säsong!!!) och det börjar bralla ganska rejält (uppemot 8m/s och vridigt i byarna). En vinglig SB läns ner mot Bastuholmen gör att vi väljer att plocka spinn innan gipp in mot märket. Vi smiter precis före A35:an och drar en lång BB bog mot Tornön, där både Arconan och Wiklunds tuffar på. Vi får ett mot ute på layline och står över märket vid pirnocken något när vi slår in. Det har ökat på kryssen, och med tanke på den vingliga färden förra länsbenet tvekar vi att sätta spinn - men sätter ändå, eftersom vi bedömer att det mojnar precis i rundningen.

Andra länsen är betydligt lugnare, och vi kan gippa in och ta ner i lovart innan upprundningen. Vi håller fältet, inklusive A35:an stångna då vi väljer att gå ut på högern igen, men inte lika långt denna gång.

Rundar och går imål som tredje båt, femte på omräknad tid visar det sig sedan.

Andra banseglingen
Klockren start i lovart där vi går ut som första båt längst upp i lovart. Arconan och X332 Wiklunds rinner på i lä och A35:an akter om och något i lovart. Vi lyckas inte riktigt hålla A35:an bakom oss, och när vi söker oss åt lovart för att kunna nypa av dem precis innan tvålängdszonen börjar de gapa om att de får möte med styrbordsbåtar (Arconan och X332:an) - vilket man undrar vad de menar med det. Verkar ha killarna som seglade Soling som taktiker ombord, så man börjar förstå logiken... Vi tycker att det inte är värt att stångas med dem och släpper in dem mellan oss och märket för att bli av med dem så snabbt som möjligt.

På halvvinden tillbaks ökar det betydligt och båtarna framför får ett antal knock-downs på väg mot pirnocken. Sätter spinn och har rejält tryck ner mot Bastuholmen. Gippar tidigt och går så platt det bara går. Nära märket får vi ett vrid och får segla negativt för BB sista biten in i en ganska rörig nertagning. A35:an trålar Gennakern och bryter. Vi går mitt i banan istället för ute på högerkanten, vilket känns bättre. Sista länsen är det lugnare och kryssen upp till märket är ganska odramatisk. I mål som tredje båt, femte på omräknad tid (igen).

In för lunch bestående av korv, läsk, kaffe och kaka som Alandia bjuder på i klubbstugan.

Distansseglingen
Start 13.30. Vi är tidiga och det är toktjockt i lä, så det är bara att slå och lägga sig sist i kön. Vi får dock luft ganska snabbt, och kan gå ikapp och om Corby:n och 5.5:an innan märket vid Tornön. Sätter spinn på en brant slör ner mellan Kråkudden och Bastuholmen. Det trycker på rejält och motar för både X332:an, Arconan och A35:an framför oss, och det ser ett tag ut som att de inte skall kunna bära spinn över udden på Bastuholmen. Vi hissar focken med spinn uppe, vilket vi tappar lite på. Vi klarar att bära spinn, och kan snart ta ner focken igen. Nere vid Storholmen vrider det emot igen, och vi plockar spinn. Drar ikapp på klungan rejält, och är inte så långt efter vid rundningen av Bastuholmen (vid Bogesund). Bonnkryss upp mot Blomskär och rejält med vind nu (8-9 m/s). Sträckbog till Lindholmen och kryss upp till Tornön. I mål på en brant slör/halvvind där vi inte hissar, eftersom de framför ser ut att ha problem att bära. I mål som fjärde båt - tredje på omräknad tid (4 sek till Arconan som var tvåa...).

Riktigt rolig dag med mycket vind och bra arrangemang. Kul att spinnen kom upp också till slut. Vi hade problem att få ner storen pga kärvande storfall när vi kom i hamn.

Tackar Mattias, Magnus och Stefan för en riktigt bra dag på Värtan.

Inga kommentarer: