söndag 17 maj 2009

Viggan Open 090516

Enligt Windguru skulle dagen bjuda på vindar från NO på 5 m/s. Soligt och 15 grader utlovat. Förutsättningar för en kanondag på Stora Värtans vatten tillsammans med min besättning bestående av Magnus, Nisse och Andreas (som för övrigt varit delägare i ~(Tilde) innan jag och Uffe köpte henne för dryga tio år sedan).

Nåväl, besättningen samlas på A-bryggan under klarblå himmel, men några 5 meter syns inte till. Lite krusningar utanför piren kan skönjas men inte mer. Vi fixar iordning och kapar till lättvindsgajarna för att minimera vikten i spinnhornen om den lätta vinden skulle stå sig. Lättar ur fendrar och levanger och annat skräp som ligger och rullar i akterstuven för att inte åka omkring med onödig vikt. Det blir ju en liten hög på bryggan, och vi konstaterar att det känns bättre att ha den extra vikten just där istället för ombord.

Skepparmöte 10.00 vid vaktstugan där Seglingsledare/arrangör/målfartygsredare Peter Witt går igenom dagens seglingar. Två varv på kryss-läns bana gäller. Ett arv från CB66Racer om att man får beröra märket röstas på mitt initiativ bort. Känns konstigt att vi icke CB66:or skall rätta oss efter dessa Stock-Car regler, så förslaget röstas igenom på rot av samtliga.

Första start 11.00 gemensam för alla. Dagen till ära är vi tre Carreror och därmed största och enda entypsklass. Lidingö Runt segraren SWE3 Stone Rose har legat på INA Marins bryggor sedan förra lördagen och är därmed enda Carreran som inte ligger i Viggan. Dessutom ställer SWE55 Akela upp. Två Safirer är på plats, liksom en X99:a, två Arcona400, en Dehler36, en CB66Racer inlånad av Mats Victorin och några av hans gastar som normalt seglar en X332Sport, en IF, en Melges24, en Backman21, samt en Multi23 trimaran. In alles 14 båtar alltså. Inte illa...

Det slutgiltiga resultatet finns att beskåda på VBK:s hemsida. Där finns även länkar till ett gäng bilder tagna av David Elmlund som var behjälplig i startfartyget.

Stort tack för en otroligt väl genomförd segling. Hoppas att vi kan bli några till som har förmånen att avnjuta kappsegling under dessa former nästa år. Jag kan inte annat än rekommendera detta arrangemang å det varmaste!

Inga kommentarer: